Loting moet blijven

Loting moet blijven in Amsterdam!

In Amsterdam besloot de gemeenteraad woensdag 20 december 2017 o.a. over loting van sociale huurwoningen. Al enkele weken voerden de Amsterdamse woningcorporaties campagne voor behoud van loting. Ze wilden loting van een klein deel van de woningen (15%) behouden om spoedzoekers die nog niet veel inschrijfduur hebben, toch een kleine kans te geven op een sociale huurwoning.  Helaas besloot de raad dat nog slechts 25% van de jongerenwoningen mag worden verloot. 

Lees hier het pleidooi van de directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties terug.

Meer op onze Facebookpagina. 

"Met loting heeft iedereen gelijke kansen"

Robin (30) is Amsterdammer van geboorte, werkt in de horeca en is al 3 jaar superblij met zijn woning van De Key in Centrum. Zijn wieg stond op de Zeedijk, op fietsafstand van zijn appartement van 62m. Ruim 1,5 jaar beproefde hij zijn geluk door te reageren op lotingwoningen. Uiteindelijk lukte dat en hoe! “Bij loting heeft iedereen gelijke kansen, of je nu jong bent of oud(er).

Ik had heel erg behoefte aan een eigen plek, en wilde niet meer met vier studenten of meer een keuken en badkamer delen. Op een gegeven moment ben je daar helemaal mee klaar. Nu word ik elke ochtend blij wakker, ik ben zo dankbaar voor dit huisje! Met mijn 4,5 jaar inschrijftijd was ik tot in lengte van jaren niet op de normale manier aan een woning gekomen. Loting is voor mij een groot geschenk!” 

"Loting afschaffen? Dan wordt die éne kleine kans je ontnomen als je jong bent!"

Smiddy (27) woont sinds mei in de Van der Pekbuurt in een woning van Ymere. Een in oorspronkelijke stijl gerenoveerde woning van 42m2. Met een nieuwe keuken en nieuwe badkamer, glad gestucte muren. Een fonkelnieuw gasfornuis blinkt ons tegemoet. Tot dit voorjaar woonde Smiddy met haar moeder en oudere broer elders in Amsterdam op 53m2.

“We konden geen kant op, het was al jarenlang veel te krap samen. Mijn broer woont er nog steeds. Dat beperkt ook mijn moeder in haar mogelijkheid om te gaan samenwonen. Als zij vertrekt, heeft mijn broer ook geen woning meer. Ik ben de gelukkige dankzij mijn lotingwoning. Ik schreef een jaar lang elke week op twee lotingwoningen in en het is gelukt! Ook nog betaalbaar en dat is belangrijk, want ik ben promovenda bij de VU en blijf nog wel een aantal jaren afhankelijk van sociale huur. Loting afschaffen? Dat snap ik niet! Het is die éne kleine kans die je als jongere hebt, en die wordt je dan ontnomen. Je kunt niet verder 'groeien' zonder een eigen woning. Die heb je gewoon nodig.” 

"Een woning heb je nodig als basis in Amsterdam"

Yacine (29) is dolgelukkig met 67m2 in de Vogelbuurt. Ze werkt in deeltijd in de Melkweg en doet freelance werk in de culturele sector. Sinds 2014 woont ze in een ruime woning van Eigen Haard. Het hoekhuis heeft een knusse inrichting en ligt in een echt buurtje. “Hier wordt op elkaar gelet, mensen kennen elkaar. Ondertussen houdt de buurman vanaf zijn balkon alles in de gaten op straat. Kijk maar!”

Vanaf haar 18e jaar al was de in Amsterdam geboren Yacine ingeschreven bij WoningNet. Maar dat bleek onvoldoende. “Ik moest echt een nieuw en beter huis. Mijn woning in West zat vol met muizen. Ik heb niet heel lang hoeven inschrijven op lotingwoningen en heb heel veel geluk gehad. Dat besef ik goed. Een eigen woning als vaste basis voor al mijn werk in Amsterdam!” 

Deel deze pagina