Nieuwsbericht

Hulp voor Amsterdamse corporatiehuurders met een laag inkomen en hoge huur

20-07-2017

Amsterdammers die langdurig een laag inkomen en een in verhouding hoge huur hebben, krijgen vanaf 1 augustus van dit jaar een korting op hun huur. Tot 2019 wordt dit door de gemeente betaald, daarna dragen de woningcorporaties de lasten. Voor mensen die in een relatief grote en dure woning wonen, wordt het aantrekkelijker gemaakt een kleinere en beter betaalbare woning te vinden.

Hiermee worden de woonlasten van circa 8000 huishoudens maandelijks verlaagd. Het exacte kortingsbedrag is afhankelijk van de hoogte van de huur, inkomen en huishoudsamenstelling.  

Dit hebben de gemeente Amsterdam, de Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse woningcorporaties afgesproken. De afspraken zijn vastgelegd in de regeling Passende huur particulieren 2017/2018 die onderdeel is van het Woonlastenakkoord  De regeling zorgt er voor dat mensen die problemen hebben om hun huur te betalen, worden geholpen om rond te komen. 

Wethouder Laurens Ivens (Wonen): ‘Voor te veel mensen is het moeilijk om hun huidige huur te betalen. we zorgen er met deze afspraken voor dat de Amsterdammers met een laag inkomen en hoge huur niet alleen nu maar ook in de toekomst geholpen worden.' De gemeente reserveert in 2017 3,6 miljoen euro en in 2018 3,7 miljoen euro hiervoor. Vanaf 2019 dragen de corporaties de kosten. 

Passende woning

Ook het vinden van een betaalbaarder alternatieve woning wordt makkelijker. Eenpersoonshuishoudens in Amsterdam met een minimum inkomen, die wonen in een voor hen te dure sociale huurwoning van 70 m2 of meer, met minimaal 4 kamers, kunnen in de toekomst met voorrang in aanmerking komen voor een kleinere en goedkopere woning. Die regeling wordt nu zo snel mogelijk bij WoningNet ingericht.

Informatie aan huurders

De huurders die in 2017 mogelijk in aanmerking komen voor de korting, hebben in mei of juni al een brief gehad van de gemeente. Als zij geen bezwaar hebben gemaakt tegen het delen van hun inkomensgegevens, krijgen ze deze maand van hun corporatie persoonlijk bericht over hun mogelijke huurkorting. 

Meer informatie

Op de website van de gemeente is meer informatie over de regeling te vinden via

https://www.amsterdam.nl/werk-inkomen/pak-je-kans/passende-huur/

Terug naar overzicht

Deel deze pagina