Nieuwsbericht

Welkom Nieuws Amsterdam viert 100e verjaardag Amsterdamse School architectuur

Amsterdam viert 100e verjaardag Amsterdamse School architectuur

Leestijd: 3 min

De beroemde Amsterdamse bouwstijl uit de jaren 10 en 20 van de vorige eeuw, De Amsterdamse School, bestaat honderd jaar'. Deze stijl kon bloeien dankzij de woningbouwverenigingen die veel opdrachten gaven voor sociale woningbouw.

Om het jaar te vieren organiseert de stad dit jaar allerlei evenementen, bijeenkomsten en tentoonstellingen. Vanmorgen opende Kajsa Ollongren, wethouder Monumenten het jubileumjaar in het Grand Hotel Amrâth Amsterdam. 
 
“We staan hier in één van de mooiste voorbeelden van de Amsterdamse School”, aldus Ollongren in het hotel, dat in het Scheepvaarthuis aan de Prins Hendrikkade gevestigd is. “En gelukkig besloten mijn voorgangers om niet alleen grote indrukwekkende gebouwen zoals deze, maar ook woningen voor Amsterdammers in deze prachtige monumentale stijl te laten bouwen. Daar ben ik nog altijd trots op.”

Veel woningbouw in Amsterdamse School stijl

Begin 20e eeuw bruist het in Amsterdam. Jonge ontwerpers, kunstenaars, architecten, maar ook politici en (vakbonds)bestuurders morrelen aan de gevestigde orde om een betere maatschappij vorm te geven. Dit leidt tot een explosie van dadendrang, creativiteit, nieuwe vormen en materialen. Met de oplevering van het Scheepvaarthuis in 1916 wordt de stroming van een naam voorzien: De Amsterdamse School. Daarna volgen in deze stijl vooral opdrachten van woningbouwverenigingen die betere huisvesting voor arbeiders wilden. De sociale woningbouw van de Amsterdamse School behoort tot de hoogtepunten van de Nederlandse architectuur en is nu nog overal in de stad te bewonderen. 

Een jaar feest, het programma:


Amsterdamse School Museum Het Schip opent half april haar grote uitbreiding in woonblok Het Schip in de Spaarndammerbuurt en organiseert elke dag de bustocht Langs de Bouw en Sierkunst van de Amsterdamse School, die rijdt van Museum Het Schip naar het Stedelijk Museum, door typische Amsterdamse School-buurten.

Stedelijk Museum Amsterdam presenteert het eerste museale overzicht van interieurontwerpen van de Amsterdamse School in Wonen in de Amsterdamse School. Ontwerpen voor het interieur 1910-1930
(9 april – 28 augustus 2016)

Architectuurcentrum Amsterdam laat de invloed van de Amsterdamse School zien in Honderd jaar inspiratie – De invloed van de Amsterdamse School op het hedendaagse bouwen
(14 april – 30 september 2016)
 
Open Monumentendag Amsterdam viert haar dertigste verjaardag én brengt een ode aan de Amsterdamse School
(vijf extra openingen Amsterdamse School monument van de maand op: 10 april, 8 mei, 12 juni, 10 juli, 14 augustus 2016 | Open Monumentendag Amsterdam 10 en 11 september 2016)
 
Grand Hotel Amrâth Amsterdam, het voormalige Scheepvaarthuis dat in 1916 opende, waarbij de Amsterdamse School als stroming zijn naam kreeg, organiseert o.a. een
Tour door het Scheepvaarthuis inclusief entree Amsterdamse School Museum Het Schip.