Geen objecten gevonden

Nieuwsbericht

Amsterdamse corporaties: Goed zorgen voor monumentale wooncomplexen in Amsterdamse School-stijl

Publicatiedatum: 01-09-2016

Tijdens de Open Monumentendagen in Amsterdam op 10 en 11 september staat de architectuurstijl van de Amsterdamse School centraal. De Amsterdamse woningcorporaties zijn eigenaar van tientallen wooncomplexen in deze stijl en koesteren dit bezit

Ymere is eigenaar van o.a. het Sieraad, de voormalige Ambachtsschool in Amsterdam West uit 1924. Het pand heeft prachtig beeldhouwwerk van Hildo Krop met uitbeeldingen van o.a. de vakken die in de school werden onderwezen. In Het Sieraad kregen leerlingen tot 1980 les in o.a. elektriciteit-, metaal- en houtbewerking. Daarna was tot 2002 de vakschool voor Edelsmeden en Uurwerktechniek in het pand gevestigd. Ymere renoveerde het pand in 2007. Nu biedt Het Sieraad onderdak aan onder andere café/restaurant Edel, Theater Studio Amsterdam en verschillende creatieve bedrijven. Het Sieraad is tijdens de monumentendagen open voor bezoekers.

Andere panden van Ymere in Amsterdamse Schoolstijl die dit weekend openen, zijn de Museumwoning uit 1922 in Tuindorp Oostzaan en Huize Lydia aan het Roelof Hartplein (bouwjaar 1927 als tehuis voor alleenstaande katholieke vrouwen en meisjes). Nu is Huize Lydia een Huis van de Wijk met maatschappelijke en culturele activiteiten.

Ymere bouwde de afgelopen jaren ook nieuwe sociale wooncomplexen in Amsterdamse Schoolstijl, zoals in de Kraaipanbuurt en aan de Tugelaweg.

Eigen Haard is eigenaar van het meest omvangrijke complex in Amsterdamse Schoolstijl van architect Michel de Klerk, het Schip. In dit complex aan het Spaarndammerplantsoen zijn het Amsterdamse Schoolmuseum Het Schip en tientallen sociale huurwoningen gevestigd. Op dit moment is de restauratie van de woningen nog in volle gang. De verbouwing en uitbreiding van het museum is op 1 juli jl open gegaan.

In de Indische Buurt renoveerde Eigen Haard recent woningen aan het Makassarplein (Indië 8). En aan de Zeeburgerdijk bouwt Eigen Haard nieuwe woningen in Amsterdamse School stijl, oplevering nog dit jaar.

Stadgenoot is de trotse eigenaar van het Torentje van architect  Van Epen (1925) aan de Saffierstraat, onderdeel van een woningencomplex met 284 sociale huurwoningen. Dit werd ontworpen door architect J.C. van Epen in opdracht van de Algemene Woningbouw Vereniging, een van de voorgangers van Stadgenoot. Het trappenhuis en torentje zijn tijdens het weekend te bezoeken.

Ook een wooncomplex van architect Van Epen met 294 woningen aan de Pieter Lastmankade is in eigendom van Stadgenoot.

De Alliantie is eigenaar van de twee prachtige woongebouwen van architect Piet Kramer aan de P.L. Takstraat in Zuid. Destijds was de socialistische woningbouwvereeniging De Dageraad de opdrachtgever. Een voormalige winkelwoning is nu ingericht als bezoekerscentrum en dependance van museum Het Schip. Er worden rondleidingen gegeven door de buurt en in de binnentuin tijdens het Open Monumentenweekend.

Recent renoveerde de Alliantie een wooncomplex uit 1920 met 50 woningen aan de Amstelkade/Berkelstraat geheel in Amsterdamse Schoolstijl. Tegelijkertijd werden deze woningen verduurzaamd, zijn de energielasten verlaagd en hebben zij nu label B in plaats van label E.

Rochdale renoveerde in 2015 het monumentale wooncomplex in Amsterdamse Schoolstijl (uit 1925)  op de hoek Amstelveenseweg/Stadionweg. Ook hier zijn de woningen vergaand verduurzaamd en hebben bewoners lagere energielasten. 

 

 

 

Deel deze pagina