Amsterdamse corporaties starten pilot hospitaverhuur

Leestijd: 2 min

De Amsterdamse woningcorporaties zijn deze maand een proef gestart met hospitaverhuur. Onder bepaalde voorwaarden mogen huurders van een corporatiewoning als hospita een kamer in de eigen woning verhuren aan iemand anders. Zo zorgen we samen voor meer woonplekken in Amsterdam.

Bij de term hospita denk je al snel aan vroeger. Een hospita was diegene bij wie je vader of moeder voor ’t eerst een kamer huurde in Amsterdam. “In samenwerking met de gemeente stoffen we de term af en blazen we hospitaverhuur nieuw leven in”, zegt Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. “Hospitaverhuur is een manier om de bestaande woningvoorraad beter te benutten en meer mensen een woonplek te geven in onze hoofdstad.”

Dat de corporaties hospitaverhuur op grotere schaal toestaan is nieuw. Hospitaverhuur kwam mondjesmaat voor of gebeurde vooral in projectverband, zoals bij Onder de Pannen waar mensen met een kamer over gekoppeld worden aan economisch daklozen. Met de pilot willen de corporaties onderzoeken of hospitaverhuur voor meer Amsterdammers een uitkomst kan bieden. 

Vergunningsvrij
De pilot is mogelijk door nieuwe afspraken met de gemeente en doordat hospitaverhuur sinds juli 2024 vergunningsvrij is in Amsterdam. Eerder was op veel plekken in de stad nog een vergunning nodig om met twee huishoudens in één woning te wonen. 

Alle grote woningcorporaties in Amsterdam doen mee aan de pilot, die een jaar duurt. Huurders met een extra kamer die ze willen verhuren en die voldoen aan de voorwaarden, kunnen zich wenden tot hun eigen corporatie. De corporaties bepalen zelf op welke manier ze hospitaverhuur mogelijk maken.

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) wil hospitaverhuur stimuleren. Dit doet de overheid onder meer met de landelijke campagne 'Jouw huis van grote waarde' en met een informatieve site voor potentiële hospita's: hospitawijzer.nl