Amsterdamse corporaties teleurgesteld door halt warmtetransitie

Nieuws
Leestijd: 2 minuten

De Amsterdamse federatie van woningcorporaties (AFWC) betreurt het besluit van Vattenfall om te stoppen met de verdere uitrol van warmtenetten bij bestaande bouw. De corporaties vinden warmtenetten nog steeds het beste duurzame alternatief voor gas, mits het betaalbaar is en blijft voor huurders om over te gaan op stadswarmte.

Volgens afspraken tussen de Amsterdamse corporaties, de gemeente, Vattenfall en Westpoort Warmte zouden duizenden woningen de komende jaren overstappen op warmte als energiebron. Met de pas op de plaats van Vattenfall vanwege een verslechterd economisch perspectief, is het de vraag of de gestelde doelen behaald kunnen worden. “We waren al een tijd met elkaar in gesprek als corporaties, gemeente en energiebedrijf”, zegt Anne-Jo Visser, directeur AFWC. “Samen voerden we recentelijk gesprekken met demissionair minister Jetten en deze zouden binnenkort een vervolg krijgen met minister Hermans van Klimaat en Groene Groei. Met de aangepaste subsidie voor warmtenetinvesteringen, de Wis, waren we bijna bij de finish.”

Lichtpuntje
De pas op de plaats geldt voor nieuwe, grootschalige warmteprojecten in bestaande bouw. Nieuwbouw en reeds lopende projecten worden volgens afspraak nog wel aangesloten. De Amsterdamse corporaties blijven stevig inzetten op isoleren, verduurzamen, elektrisch koken en zonnepanelen. Voor een andere duurzame warmtebron zijn ze echter afhankelijk van het aanbod van de markt en van keuzes die de overheid maakt. 

De AFWC geeft de hoop niet op en blijft zoeken naar een weg uit de impasse en naar een duurzame, betaalbare oplossing voor bewoners. De situatie met warmtenetten in Amsterdam staat niet op zichzelf. Ook in andere delen van het land trekken energiebedrijven de stekker eruit vanwege een verslechterd perspectief; kosten zijn gestegen en er is beleid op komst dat hun businessmodel onzekerder maakt. Het is daarom extra belangrijk dat de partijen met elkaar en met het Rijk in gesprek blijven. Visser: “Als de overstap naar warmtenetten nu grotendeels stil komt te liggen, is dat ontzettend slecht nieuws voor de energietransitie. En daarmee voor toekomstige generaties.”