Amsterdamse huurders geven hun corporatiewoning een 7

Leestijd: 2 min

Uit Huurders in de regio Amsterdam (HIRA), het eerste gezamenlijke bewonersonderzoek van de Amsterdamse woningcorporaties, blijkt dat Amsterdamse huurders hun woning gemiddeld een 7,0 geven. De buurt waarin zij wonen wordt met een 7,2 gewaardeerd. Desondanks overweegt ongeveer de helft van de bevraagde huurders te verhuizen. Bijna 50.000 huurders deden aan het onderzoek mee.

Het meest tevreden in Centrum

De tevredenheid van huurders met hun corporatiewoning varieert per stadsdeel van 7,4 in Centrum tot 6,5 in Nieuw-West (zie figuur). Huurders zijn het minst tevreden over de gehorigheid en isolatie van hun woning. Het verbeteren van de interne geluidsisolatie wordt ook door de meeste huurders (41%) genoemd als gewenste verbetering.

(klik op grafiek om te vergroten)
Onderschrift: Tevredenheid huurders met hun woning als geheel, gemiddelde rapportcijfers per stadsdeel in Amsterdam en in de regio

Een ruime 7 voor de buurt

Huurders is niet alleen gevraagd naar hun tevredenheid met de woning maar ook met de buurt waarin zij wonen. Als rapportcijfer geven zij hun buurt gemiddeld een 7,2. Meer dan de helft van de huurders (53%) geeft de buurt een 8 of hoger en 15% een onvoldoende.  Huurders in de stadsdelen Centrum en Zuid zijn het meest tevreden over hun buurt. In Nieuw-West is de tevredenheid het laagst: 29% van de huurders daar geeft zijn of haar buurt een 5 of lager. Huurders in Nieuw-West oordelen ook het minst positief over de ontwikkeling van de buurt in de komende jaren.

Verhuiswensen

Ongeveer de helft van de huurders van de Amsterdamse woningcorporaties overweegt om binnen twee jaar te verhuizen. 84% van de Amsterdamse huurders wil het liefst binnen Amsterdam verhuizen. De meeste huurders vinden het belangrijker om dichtbij familie en vrienden te wonen dan dichtbij werk of studie. Ook verkiest de meerderheid een betaalbare woning buiten de ring boven duur wonen binnen de ring.

HIRA

Aan het onderzoek deden alle grote Amsterdamse corporaties mee: Rochdale, Ymere, Stadgenoot, De Key, de Alliantie en Eigen Haard. De Amsterdamse woningcorporaties gaan de komende tijd aan de slag met de resultaten om de tevredenheid van hun huurders verder te verbeteren. Zij zijn van plan het gezamenlijke onderzoek Huurders in de regio Amsterdam elke twee jaar te herhalen, zodat zij trends in de tevredenheid kunnen volgen en daarop kunnen inspelen.

Lees hier het volledige onderzoek: Huurders in de Regio Amsterdam (HIRA)