Welkom Nieuws Amsterdamse woningcorporaties werken intensief samen met de brandweer

Amsterdamse woningcorporaties werken intensief samen met de brandweer

Leestijd: 2 min

De brandveiligheid van zeker 250.000 Amsterdammers zal de komende tijd verbeteren omdat de grootste woningcorporaties van de stad een nieuwe samenwerkingsovereenkomst aangaan met de brandweer. Woningcorporaties De Alliantie, De Key, Eigen Haard, Rochdale, Stadgenoot, Ymere en Brandweer Amsterdam-Amstelland willen het brandveiligheidsbewustzijn van de huurders verbeteren.

Al sinds 2015 werken de corporaties samen met de brandweer. Sindsdien zijn meer dan 600 corporatiemedewerkers door de brandweer getraind op brandveiligheid. Ook zijn er al meer dan 100.000 rookmelders opgehangen.

Belangrijke samenwerking

“Het is een goede stap, maar nog lang niet voldoende” zegt Leen Schaap, commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland. “Daarom is het belangrijk dat we de samenwerking de komende jaren voortzetten. De gezamenlijke ambitie is dan ook dat in 2021 in 95% van de corporatiewoningen in en rond Amsterdam een rookmelder hangt.

“Rookmelders redden levens. Veel mensen weten niet dat ze niets ruiken in hun slaap. En dat ze dus niet wakker worden als er brand is.” Ook ligt de focus op veilige vluchtroutes. Die worden nog lang niet altijd goed vrijgehouden. “Want als je wordt gealarmeerd door je rookmelder, wil je natuurlijk wel zo snel mogelijk veilig buiten staan!”

100.000 brandclaims per jaar

Jaarlijks zijn er meer dan 100.000 brandclaims in Nederland. Dit betekent dat gemiddeld 1 op de 67 woningen te maken krijgt met brandschade. Elk jaar vallen er door brand gemiddeld meer dan 30 doden en 600 gewonden in Nederland. De gemiddelde schade van een woningbrand bedraagt €28.000,-. Daar komt de emotionele schade nog boven op.


De samenwerking tussen de brandweer en de woningcorporaties werd 19 oktober beklonken in de Zuiderkerk in Amsterdam.