Welkom Nieuws Bestrijding woonfraude door Amsterdamse corporaties leidt tot 773 vrijgemaakte sociale huurwoningen

Bestrijding woonfraude door Amsterdamse corporaties leidt tot 773 vrijgemaakte sociale huurwoningen

Leestijd: 3 min

De Amsterdamse woningcorporaties hebben in 2019 bij 773 corporatiewoningen het huurcontract ontbonden wegens woonfraude. Op de meeste adressen - 514 woningen - werd illegale onderhuur geconstateerd. Als een huurder wordt betrapt op woonfraude, raakt hij zijn woning kwijt. Daarnaast kan de gemeente Amsterdam vanaf 2020 een boete opleggen van maximaal € 20.750,- .

Naast onderhuur zijn illegale vakantieverhuur, hennepkwekerijen of illegale bordelen vormen van woonfraude. Elke woningcorporatie heeft een gespecialiseerd team dat dagelijks bezig is om woonfraude op te sporen.

Net als in 2018 is het illegaal doorverhuren van de sociale huurwoning de grootste vorm van woonfraude. In de huidige krappe woningmarkt zijn er veel mensen die met spoed een woning zoeken, waardoor ook sociale huurwoningen voor soms hoge bedragen illegaal worden doorverhuurd.

Jacqueline van Ham, directeur Klant en Woning bij Stadgenoot: “Onze mensen van het team Woonfraude komen schrijnende gevallen tegen. Onderhuurders zijn vaak radeloos en betalen woekerprijzen. Meer dan terecht dat we stevig optreden tegen de doorverhuurders. Die verliezen twee jaar lang hun recht op een sociale huurwoning en we raken ze waar het de meeste pijn doet: in hun portemonnee.”

In 2018 werden nog iets meer, namelijk 821 gevallen van woonfraude opgespoord. De lichte daling in 2019 is met name te wijten aan nieuwe regels rondom privacy.

De Amsterdamse corporaties blijven hun aanpak in samenwerking met de gemeente doorontwikkelen. Medewerkers van de corporaties gaan dit jaar samen met medewerkers van de gemeente in duo’s op pad om woonfraude op te sporen. AT5 ging mee met zo'n duo en maakte daarover een reportage die vandaag te zien is op deze zender.

Klik hier voor de reportage>

Leegstand

Ook  ‘leegstand’ is een flinke categorie van woonfraude. Huurders wonen ergens anders, maar zeggen de huur niet op en laten de woning leeg staan. “Als huurder van een sociale of middensegment huurwoning, moet de huurwoning je hoofdverblijf zijn. Woon je een groot deel van het jaar ergens anders en geef je daarmee je hoofdverblijf op, dan ben je in overtreding en vorderen wij de woning terug”, zegt Leendert Yntema, senior medewerker woonfraude bij woningcorporatie Eigen Haard.

Vakantieverhuur niet toegestaan

Vakantieverhuur, bijvoorbeeld via AirBnB, is niet toegestaan in corporatiewoningen, ook niet wanneer het een woning in de vrije huursector is. Maar als een hoofdhuurder langere tijd weg is naar het buitenland, mag deze de woning in overleg met de corporatie in de meeste gevallen, wel tijdelijk aan een bekende verhuren.

Overzicht van alle vormen van fraude met corporatiewoningen in 2019 (totaal 773)

  • Onderhuur: 514
  • Hennep:  61
  • Kraak:  9
  • Prostitutie: 10
  • Vakantieverhuur: 10
  • Leegstand: 73
  • Overige: 96