Welkom Nieuws Betaalbare woningen steeds schaarser in Amsterdam

Betaalbare woningen steeds schaarser in Amsterdam

Leestijd: 3 min

Alle woningen in Amsterdam zijn duurder geworden. Dit blijkt uit het Wonen in Amsterdam (WiA) onderzoek dat voor de 12e keer op rij is uitgevoerd. Dit onderzoek vergelijkt de woningmarkt met de inkomensgroepen die in Amsterdam wonen. Het onderzoek dat sinds 1995 uitgevoerd wordt is een belangrijke graadmeter voor het Amsterdamse woonbeleid.

Het gemiddelde inkomen groeit weer en het aandeel lage inkomens is afgenomen ten opzichte van 2015. Tegelijkertijd slinkt de gereguleerde huurvoorraad en  het aandeel van betaalbare koopwoningen. Daarnaast  neemt ook het segment middeldure woningen af en groeit het dure segment juist erg snel.

Wethouder Bouwen en Wonen Laurens Ivens: “ Amsterdam wordt steeds duurder om in te wonen. Deze cijfers confronteren ons met nieuwe feiten en tonen aan dat er een groot tekort is ontstaan aan middeldure huurwoningen. Amsterdam heeft in 2017 al besloten jaarlijks 1500 middeldure huurwoningen bij te bouwen en heeft goede afspraken gemaakt met de corporaties. Toch is dit niet genoeg. In het huidige economische klimaat stijgen alle prijzen razendsnel en wordt de beperkte bestaande voorraad aan particuliere huurwoningen voor de hoofdprijs geliberaliseerd. Om  toegang van alle inkomens tot de Amsterdamse woningmarkt te behouden is bescherming van de bestaande voorraad hard nodig.’’

Middeldure huur

Afgelopen jaren zijn er bouwrecords gevestigd in Amsterdam. Toch is tussen 2015 en 2017 de Amsterdamse woningvoorraad in zijn geheel duurder geworden. Het aandeel gereguleerde huurwoningen is afgenomen en het aandeel dure huurwoningen (< €971) is groter geworden. Het aandeel middeldure huur (tussen €710,68 en €971) wordt maar  langzaam groter. Dit komt doordat woningen die geliberaliseerd worden vaak doorschieten naar het dure segment  Ook de koopvoorraad is opgeschoven naar het duurdere segment. Voor huishoudens met een middeninkomen is het erg moeilijk om in Amsterdam een woning te kopen.

Sociale huur

Het aandeel huishoudens met een laag inkomen is kleiner geworden. Dit is in 2017 48,5% van het totaal, in 2015 was dat 51,4%. Tegelijkertijd wordt het aandeel huurwoningen dat toegankelijk is voor deze huishoudens kleiner en daarom  is er een kleinere marge tussen het aandeel lage inkomens en de woningen geschikt voor deze huishoudens dan in voorgaande jaren. Hoewel volgens WiA 2017 bijna 53% van de woningvoorraad een gereguleerde huurwoning is, is bijna 40% een toekomstbestendig deel van de woningvoorraad voor huishoudens met een laag inkomen. Dit zijn de sociale huurwoningen van woningcorporaties, waarover met hen afspraken gemaakt worden.  De overige 13% zijn van particuliere verhuurders.

Groei corporatiewoningen in zicht

De Amsterdamse corporaties zijn van mening dat het aantal sociale huurwoningen weer zal groeien de komende jaren. Directeur Egbert de Vries van de AFWC: “Er is meer ruimte voor nieuwbouw van sociale huur, 40% op elke nieuwbouwlocatie. De effecten daarvan zullen de komende twee jaar te zien zijn. Inmiddels hebben de corporaties ook de verkoop van sociale huurwoningen naar beneden bijgesteld naar minder dan 1000 in 2017. In vijftien jaar tijd verkochten de corporaties nog nooit zo weinig sociale huurwoningen. Dat heeft wel negatief effect op het aanbod van betaalbare koopwoningen. Daarom ijveren wij ook voor meer nieuwbouw voor middeninkomens.”

Link naar het onderzoek