Corporaties staan klaar om tenminste 2/3 betaalbare woningen te bouwen in de Metropool Regio Amsterdam, maar hebben daarvoor wel bouwlocaties nodig.

Leestijd: 3 min

Op 15 maart wordt de MRA-woondeal getekend door minister Hugo de Jonge (BZK), de provincies Noord-Holland en Flevoland en de samenwerkende gemeenten binnen de MRA. Met de woondeal gaan het Rijk en de Metropoolregio Amsterdam (MRA) een meerjarige samenwerking aan om het woningtekort in de regio terug te dringen. Ook is het doel om te zorgen voor een structureel voldoende betaalbaar woningaanbod.

De corporaties in het MRA-gebied steunen de intentie, maar tekenen de woondeal niet. Veel plannen zijn te zacht en er zijn nog te weinig concrete bouwlocaties. Corporaties dringen bij gemeenten en provincies aan op meer urgentie en meer concreetheid om de 170.000 woningen (waarvan 72.000 sociale huur en 7.000 middeldure huur) daadwerkelijk te realiseren. En bij het Rijk op het snel wegnemen van allerlei landelijke randvoorwaarden.

Om het huidige woningtekort terug te dringen is het noodzakelijk dat de komende jaren het bouwtempo flink wordt verhoogd en dat er veel meer woningen worden gebouwd. Bijna 20% van de landelijke opgave om 900.000 nieuwe woningen in 2030 te realiseren ligt in de Metropoolregio Amsterdam. Corporaties staan klaar om hun bijdrage aan de opgave in de MRA te leveren, maar hebben grote zorgen over het hoge intentionele karakter van de huidige Woondeal. Bouwplannen kennen een lange doorlooptijd. Een aantal zaken zal daarom op korte termijn moeten worden aangescherpt. Zoals het maken van harde afspraken over het minimale percentage van 30% sociale huur per gemeente. Ook missen de corporaties zicht op concrete acties van de provincies om stikstofruimte voor nieuwbouw te creëren. De corporaties roepen de provincies Noord-Holland en Flevoland op hierin hun rol te pakken, samen met het Rijk. Pas dan kunnen de corporaties de Woondeal ten volle onderschrijven.

Onze prioriteit is om de bouw van betaalbare woningen te versnellen. Corporaties stellen daarom voor om eerst aan de slag te gaan met locaties die weinig belemmeringen kennen, waar veel betaalbare woningen zijn gepland en die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Enkele voorbeelden van deze locaties in de vijf deelregio’s van de MRA: Westflank Haarlemmermeer, Almere Poort, Deelgebied Robin in het centrum van IJmuiden, Crailo in het Gooi en Oostflank Purmerend. Naast deze locaties, spelen ook kleinere gemeenten een belangrijke rol in het realiseren van voldoende betaalbare woningen. De MRA-regio is zo groot dat de corporaties het raadzaam vinden om per subregio een samenwerkingstafel te formeren met vertegenwoordigers van markt, corporaties, provincie en het ministerie van BZK. Aan deze tafel bespreken de corporaties de belangrijkste projecten, vorderingen en belemmeringen in dat gebied.

De corporaties zijn er klaar voor en willen in de komende jaren in samenwerking de goede intenties omzetten in tenminste 79.000 betaalbare woningen in de MRA-regio met de ambitie om meer betaalbare woningen te realiseren.

Voor vragen en meer informatie kunt u contact opnemen met Joni Haijen Haijenafwcnl