De Amsterdamse corporaties en de energieaanpak

Leestijd: 5 min

Steeds vaker zijn de toenemende energiekosten onderwerp van gesprek. Als Amsterdamse woningcorporaties hebben we helaas geen invloed op de stijgende energieprijzen en inflatie. Maar wel op het isoleren van woningen en op het bieden van hulp aan huurders die in de knel (dreigen) te komen. Wij maken ons zorgen. Net als onze huurders. Want wat betekenen de stijgende energiekosten straks voor hun energierekening? En kunnen we daarin iets voorkomen? We kijken naar wat we wél kunnen doen. En of we, wat we al doen, kunnen versnellen.

In dit artikel een overzicht van wat we als woningcorporaties zelf doen om de energiekosten te bedwingen. Naast een overzicht van wat de Rijksoverheid doet om huurders te helpen als het gaat het betaalbaar houden van de energierekening.

De korte termijn, de wijk in met energiecoaches en advies op maat

De manier om bij te dragen aan een lagere energierekening op korte termijn zijn de kleine ingrepen die een huurder zelf kan doen. Het voorkomt niet dat de energierekening omhoog gaat, maar het kan wel helpen de stijging en het energieverbruik te beperken. De Amsterdamse woningcorporaties gaan (samen met de gemeente) de wijk in om te informeren en te helpen. Er worden extra energiecoaches door corporaties opgeleid die op afspraak thuis komen kijken en advies geven over kleine isolerende maatregelen die energie besparen.  Denk aan het aanbrengen van tochtstrips of radiator folie. Vrij eenvoudige en niet al te kostbare ingrepen waarmee de warmte langer vastgehouden wordt. Bij de meeste woningcorporaties kunnen huurders zelf een afspraak maken met een energiecoach. Energiecoaches en fixteams gaan ook de wijk in voor hulp en ondersteuning en bellen bij de mensen aan.

 

De langere termijn, verduurzamen woningen

Zoals gezegd. De kleinere maatregelen helpen maar voorkomen niet dat de energierekening toch stijgt. Daar zijn grotere maatregelen voor nodig. Al langer werken we als woningcorporaties aan het verduurzamen van onze woningen. We plaatsen zonnepanelen en halen woningen van het gas. Bij onderhoud en renovatie van woningen plaatsen we energiezuinige ketels, isolerend (Hr++) glas en  isoleren we muren, vloeren en daken. Zo brengen we woningen naar een hoger energielabel. Veel woningen hebben al energielabel B. De 33.000 nog resterende slechter geïsoleerde (EFG label)-woningen pakken we met voorrang aan. Zo versnellen we het energiezuiniger maken van woningen, zodat energiekosten niet onnodig oplopen. We willen anderhalf á twee keer sneller. Of dat lukt hebben we niet helemaal zelf in de hand. Er zijn uitdagingen waar we zelf geen invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan de personeelstekorten in de bouw en schaarse grondstoffen.

De opgave is ook fors. Binnen vier jaar willen we 2000 woningen aardgasvrij hebben en worden er tussen 2019 en 2023 in totaal 50.000 labelstappen gemaakt. In 2028 moeten uiteindelijk alle huurwoningen van de Amsterdamse woningcorporaties minimaal label D zijn. Vanaf 1 januari 2023 vragen corporaties geen huurverhoging als zij woningen verduurzamen.

VVE’s en monumenten verduurzamen ook

Ook woningen die onderdeel zijn van een VVE en monumenten maken onderdeel uit van deze grootschalige aanpak. Dat zijn in totaal bijna 60.000 corporatie woningen. Daarvan horen er 44.293 bij een VVE en zijn er 14.288 monument.

Voor het verduurzamen van de VVE’s is recent beleid gemaakt. Dat maakt de verduurzaming van VVE’s waar een corporatie lid is nu beter mogelijk.  De woningcorporaties werken hierbij samen met de gemeente. Op de website van de gemeente kunnen Amsterdammers alle informatie vinden.

Bij monumenten was lange tijd de gedachte dat verduurzaming niet mogelijk was. Want hoe plaats je bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak of isoleer je de woningen binnen de geldende regels. Nader onderzoek laat zien dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. En ook hierin werken de corporaties samen met de gemeente.

De corporaties bieden een vangnet

Maar wat als het mensen toch niet lukt om de rekeningen te betalen? In dat geval helpen we als woningcorporaties ook.  We bieden een vangnet, waarbij we samen met de huurder kijken wat er nodig is. Ook deze aanpak is niet nieuw. Al langer houden we in de gaten of er achterstanden zijn en/of dreigen te ontstaan. Huisuitzettingen zijn er in Amsterdam gelukkig bijna niet meer en er is weinig huurachterstand. De komende tijd zetten we wel extra mensen in om achterstanden snel te signaleren en waar mogelijk ook weg te nemen.

Al langer zijn de Amsterdamse woningcorporaties alert op huurachterstanden. Met actieve incassoafdelingen die het betaalgedrag van huurders monitoren en de aanpak vroegsignalering lukt het ook om huurachterstanden te voorkomen of op tijd aan te pakken. Vaak kan een regeling met de huurder worden afgesproken. Ook hier gaat het om maatwerk en persoonlijk contact.

Tot slot is er landelijk afgesproken dat er een forse huurmatiging komt. Ook in Amsterdam profiteren huurders hier van.

Huren betaalbaar houden

Woningcorporaties matigen de komende 3 jaar de huur voor alle huurders. Door de recent afgeschafte verhuurderheffing komt er meer geld vrij. Woningcorporaties kunnen hierdoor versneld een aantal dringende zaken oppakken. Naast het bouwen van woningen pakken we ook het verduurzamen van woningen aan.

Natuurlijk profiteren daar ook de Amsterdammers van. Mensen die een laag inkomen hebben of een huurtoeslag ontvangen, gaan er in 2023 op vooruit. Huurders met een inkomen op of onder 120% van het sociaal minimum krijgen een huurverlaging. Hun huur gaat eenmalig naar € 550,- per maand. In Amsterdam krijgen deze huurders een gemiddelde verlaging van gemiddeld € 57 per maand.

Afspraak is ook dat de koppeling van de huur niet langer gekoppeld is aan de inflatie, maar aan de CAO-loonontwikkeling van het voorgaande jaar minus 0,5 %.

De huurmatiging is opgenomen in de Nationale Prestatie Afspraken. Dat zijn de afspraken die woningcorporaties met de Rijksoverheid maken voor een periode van ongeveer 10 jaar.

Meer informatie: Frank van der Veek (veekafwcnl)  en Anneke Verboom (verboomafwcnl)