De Amsterdamse corporaties ondertekenen samen met gemeente Amsterdam en andere partners nieuw convenant Doorzon

Leestijd: 2 min

Woningen zijn om in te wonen en niet om gebruikt te worden voor criminele doeleinden. Daarom hebben de Amsterdamse corporaties samen met de gemeente Amsterdam en andere partners vandaag het nieuwe convenant Doorzon ondertekend. De corporaties gaan samen met de gemeente en partners nauwer samenwerken om het criminele gebruik van woningen tegen te gaan. Door deze aanpak komen vrijgemaakt woningen weer beschikbaar voor woningzoekenden.

Samenwerking partners

Het convenant Doorzon is een samenwerkingsverband tussen de Amsterdamse corporaties, DUWO, de gemeente Amsterdam, politie-Eenheid Amsterdam, netbeheerder Liander,  Vesteda, ASR Real Estate, Achmea Real Estate en Makelaarsvereniging Amsterdam. De samenwerking bestaat sinds 2002 en de laatste update van het convenant stamt uit 2017. In deze nieuwe versie is het convenant opnieuw geactualiseerd en voldoet aan de laatste wetgeving. Het doel van deze samenwerking is om het onrechtmatig gebruik van woningen en de daarmee gepaarde overlast terug te dringen. Het gaat dan bijvoorbeeld om hennepteelt, prostitutie en mensenhandel. De partners pakken criminelen zowel strafrechtelijk, bestuursrechtelijk als civielrechtelijk aan.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer woonfraude wordt geconstateerd door de politie, deelt de politie deze informatie in een proces-verbaal met de gemeente Amsterdam. De gemeente deelt deze informatie vervolgens met de relevante betrokken partijen. Zo kan een verhuurder bijvoorbeeld via het civiele recht optreden, onder meer door het beëindigen van de huurovereenkomst en het geven van boetes. De gemeente kan bestuursrechtelijk optreden vanuit de vergunningverlening en toezicht- en handhavingstaken. De werkwijze ten aanzien van de inzet van sluitingsbevoegdheden blijft ongewijzigd: de politie rapporteert aan de burgemeester wanneer sprake is van verzwarende omstandigheden. Voor alle partijen geldt dat er ruimte is voor maatwerk. Daardoor kunnen tijdig waarschuwingen worden gegeven en gesprekken gevoerd met het oog op gedragsverandering.

 

Positief effect aanpak

Het convenant heeft een positief effect op de leefbaarheid, openbare orde en veiligheid in wijken. Daarnaast draagt de aanpak bij aan het vrijmaken van woningen voor bewoning. De samenwerking kan namelijk leiden tot het beschikbaar maken van woonplekken, die vervolgens eerlijk verdeeld worden onder mensen die deze woningen hard nodig hebben.