Financiële toets samenwerkingsvoorstel

Leestijd: 2 min

In het Samenwerkingsvoorstel dat corporaties dit voorjaar naar de gemeente Amsterdam en de huurderskoepels stuurden, staat dat de corporaties de komende vier jaar de helft van hun geld gaan uitgeven aan nieuwbouw en de andere helft aan verbetering en verduurzaming van bestaande woningen en de leefbaarheid van de buurten. Uit de financiële toets die Ortec Finance nu heeft uitgevoerd blijkt dat de huurinkomsten hiervoor niet genoeg zijn. Daarom moeten de corporaties de komende vier jaar meer geld lenen of woningen verkopen om hun plannen te kunnen waarmaken.

Ortec Finance heeft de toets uitgevoerd over de cijfers van het eerste kwartaal van 2022. Inmiddels zijn de economische omstandigheden verslechterd. In het rapport is uitgewerkt welke financiële ruimte de corporaties nog hebben voor hun plannen wanneer zij in economisch slecht weer terecht zouden komen. Die economische omstandigheden zijn inmiddels werkelijkheid. De corporaties lopen dus nog sneller tegen hun grenzen aan dan het rapport aangeeft. Tegelijkertijd is het steeds belangrijker dat de corporaties blijven doorbouwen, nu de markt stilvalt.  

De Amsterdamse corporaties doen wat ze kunnen binnen de mogelijkheden die ze hebben. Maar om in deze tijden geld uit te geven aan bestaande woningen én nieuwbouw en tegelijkertijd de woningen betaalbaar te houden, hebben corporaties meer investeringsruimte nodig. Daarom is er namens de corporaties, de gemeente Amsterdam en de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. Daarin vragen zij het Rijk om te zorgen voor meer investeringsruimte voor de corporaties.   

In een reactie laat Anne-Jo Visser (directeur AFWC) weten: “De huidige maatschappelijke opgave is groot. Daarom moeten we juist de komende periode ons geld zoveel als mogelijk besteden aan nieuwbouw en verbetering en verduurzaming van bestaande woningen, zodat Amsterdammers goed en betaalbaar kunnen wonen. Dat doen we dan ook met het samenwerkingsvoorstel dat op tafel ligt. Ondanks het feit dat we daarmee financieel onze nek uitsteken en veel meer geld moeten gaan lenen”.

Vervolg

De corporaties zijn nu in gesprek met de gemeente en huurders om te komen tot samenwerkingsafspraken.

Lees ons Samenwerkingsvoorstel hier.