Welkom Nieuws Hulp voor Amsterdamse corporatiehuurders met een laag inkomen en hoge huur

Hulp voor Amsterdamse corporatiehuurders met een laag inkomen en hoge huur

Leestijd: 2 min

Amsterdammers die langdurig een laag inkomen en een in verhouding hoge huur hebben, krijgen dit jaar een korting op hun huur. Dat geldt ook voor 2018. Tot 2019 wordt dit door de gemeente betaald, daarna dragen de woningcorporaties de lasten. Voor mensen die in een relatief grote en dure woning wonen, wordt het aantrekkelijker gemaakt een kleinere en beter betaalbare woning te vinden.

Hiermee worden de woonlasten van circa 8000 huishoudens maandelijks verlaagd. Het exacte kortingsbedrag is afhankelijk van de hoogte van de huur, inkomen en huishoudsamenstelling.  

Dit hebben de gemeente Amsterdam, de Huurdersvereniging Amsterdam en de Amsterdamse woningcorporaties afgesproken. De afspraken zijn vastgelegd in de regeling Passende huur particulieren 2017/2018 die onderdeel is van het Woonlastenakkoord  De regeling zorgt er voor dat mensen die problemen hebben om hun huur te betalen, worden geholpen om rond te komen. 

Wethouder Laurens Ivens (Wonen): ‘Voor te veel mensen is het moeilijk om hun huidige huur te betalen. we zorgen er met deze afspraken voor dat de Amsterdammers met een laag inkomen en hoge huur niet alleen nu maar ook in de toekomst geholpen worden.' De gemeente reserveert in 2017 3,6 miljoen euro en in 2018 3,7 miljoen euro hiervoor. Vanaf 2019 dragen de corporaties de kosten. 

Passende woning

Ook het vinden van een betaalbaarder alternatieve woning wordt makkelijker. Eenpersoonshuishoudens in Amsterdam met een minimum inkomen, die wonen in een voor hen te dure sociale huurwoning van 70 m2 of meer, met minimaal 4 kamers, kunnen in de toekomst met voorrang in aanmerking komen voor een kleinere en goedkopere woning. Die regeling wordt nu zo snel mogelijk bij WoningNet ingericht.

Informatie aan huurders

De huurders die in 2017  in aanmerking komen voor de korting, hebben in mei of juni al een brief gehad van de gemeente. Als zij geen bezwaar maakten tegen het delen van hun inkomensgegevens, hebben ze inmiddels van hun corporatie persoonlijk bericht gekregen over hun huurkorting.

Zij hoeven zich voor het jaar 2018 niet meer zelf aan te melden. 

Huurders die niet eerder een korting kregen, maar wel in 2018 aanmerking denken te komen, kunnen vanaf 15 september alle informatie lezen en een formulier downloaden op de website van de gemeente. Dit kan nog de hele maand oktober worden ingevuld en opgestuurd naar de gemeente.

Meer informatie

Op de website van de gemeente is alle informatie over de regeling te vinden via

www.amsterdam.nl/werk-inkomen/pak-je-kans/passende-huur/