Innovatie van de maand: hoe Rochdale BOG inzet voor de buurt

Leestijd: 4 min

In deze rubriek belichten we elke maand een innovatie uit ons werkveld. Een nieuw product of dienst, een vernieuwende manier van werken of een andere slimme oplossing. Omdat we verder komen als we inzichten met elkaar delen.

Deze keer Rochdale over BOG inzetten voor een sterke buurt. Ook meedoen met deze rubriek? Stuur een mail naar infoafwcnl met ‘innovatie’ in het onderwerpveld.

Wat: BOG voor de buurt

Wie: Rochdale

Wie weet het beste waar een buurt behoefte aan heeft? De mensen in die buurt zélf. Om die reden hanteert Rochdale een innovatieve aanpak, waarbij bewoners en andere gebruikers van een buurt meebeslissen over de invulling van bedrijfsmatig vastgoed, oftewel BOG. “We halen op wat de behoeften zijn in de buurt en schrijven een pitch uit”, vertelt Saskia Aupers, manager Strategie & Communicatie bij Rochdale. “De ondernemer die met het beste plan komt dat ten goede komt aan de buurt, mag tegen sterk gereduceerd tarief de bedrijfsruimte huren. En nee, de uitkomst is meestal geen extra belwinkel in de plint.”

Zo werd een “onooglijk” pand op de hoek van de Orteliusstraat en de Van Spilbergenstraat in Amsterdam-West grondig gerenoveerd en omgeturnd in een lichte ruimte waar creatieve workshops worden gegeven. Wie langs Studio Creatief loopt ziet, omlijst door knalblauwe kozijnen, groepjes kinderen en volwassenen tekenen, schilderen of anderszins geconcentreerd fröbelen. Wil je er werken aan je eigen creaproject en tegelijk een gezellig, internationaal praatje maken met gelijkgestemden dan kan dat ook; tijdens de Cosy creatives club op maandagavond breng je je eigen art materials, snack & drink mee. In deze buurt waar de afgelopen jaren veel niet-Nederlandstaligen zijn neergestreken, blijkt de avond een welkom initiatief.

Toolkit

Bij Rochdale hebben ze een toolkit ontwikkeld om de buurt te betrekken bij BOG. “Al blijft het ook altijd maatwerk”, volgens Saskia Aupers. “Die creatieve ruimte in de Orteliusstraat kwam tot stand na een flyeractie en gerichte advertenties op het pand en in de buurt. Er kwamen 120 inschrijvingen binnen, waaruit Rochdale samen met buurtbewoners, ondernemers uit de buurt en de gemeente een voorselectie maakte. Tijdens een pitch-avond sprong het plan van een vrouwelijke ondernemer voor Studio Creatief eruit. Een ander voorbeeld van BOG voor én door de buurt is de Buurtkeuken in de Van Deysselstraat in Slotermeer, waar mensen samen kunnen koken en eten.” Een omgekeerde route is ook mogelijk. “In de Kolenkitbuurt wisten we al dat er behoefte is aan een wasserette en aan meer onderling contact. Dus hebben we een gerichte uitvraag gedaan wie een buurtwasserette wil openen met iets als een koffiecorner. Dat project loopt nog.”

Is deze manier van BOG toewijzen iets voor bepaalde wijken of kan dit overal? “Het kan overal want wat erin komt, is wat de buurt nodig heeft.” En als Rochdale de keus moet maken tussen een dure locatie tegen gereduceerd tarief verhuren of de hoofdprijs vangen (waardoor meer geld beschikbaar komt voor renoveren en verduurzamen)? “Wat mij betreft is dat een makkelijke keus. We hebben met elkaar - corporaties, huurderskoepels, gemeente en maatschappelijke partners - afgesproken dat we in Amsterdam werken aan sterke buurten. Dat betekent dat alles wat wij bij Rochdale doen daaraan moet bijdragen.”   

Aantrekkelijke voorzieningen

“Als woningcorporatie zijn we natuurlijk primair met woningen bezig, maar ik geloof heilig in gemengde buurten en dat bereik je niet met typen woningen alleen. Je moet de voorzieningen om die woningen heen ook aantrekkelijk maken. BOG op deze manier inzetten kan daarbij helpen. Soms tekenen wij bij een nieuwbouwplan zelfs een school in. Die bouwen we niet zelf en we gaan er ook helemaal niet over, maar het geeft aan dat we steeds vaker bezig zijn met wat een buurt nodig heeft. En weet je, vaak komt die school er nog ook.”

 

Hieronder beeld van de situatie vóór en na in de Orteliusstraat in Amsterdam: de oproep van Rochdale op de ramen van een leegstaande bedrijfsruimte en cursisten aan het werk tijdens een collageworkshop bij Studio Creatief.
(beeld: Rochdale / Studio Creatief) 

 

-----------------------------------------------
Lees ook: https://www.afwc.nl/nieuws/nieuwsbericht/innovatie-van-de-maand-de-toekomstgerichte-organisatie-van-de-alliantie