Geen objecten gevonden

Joep Bastiaans wint de Jeroen van der Veer Scriptieprijs met onderzoek naar woonvormen voor ouderen

Publicatiedatum: 24-02-2022

In museum ‘t Schip ontving Joep Bastiaans de Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2021 voor zijn Masterscriptie ‘Professional collaborative housing concepts for seniors’. Hij inventariseerde welke collectieve woonconcepten recent ontwikkeld zijn voor ouderen en onderzocht in hoeverre die aansluiten bij hun wensen en behoeften. Uit handen van juryvoorzitter Josja van der Veer ontving hij een handgemaakt beeldje en een geldprijs van duizend euro.

“De scriptie van Joep Bastiaans adresseert een zeer belangrijk onderwerp: de maatschappelijke opgave van vergrijzing, zorg, voorkomen van eenzaamheid en de veranderende rol van sociale netwerken. Het onderzoek laat overtuigend zien dat een huis leveren met alle gemakken, collectieve voorzieningen onder handbereik en gelijkgestemden als buren helpt, maar dat voor voldoende eigenaarschap er echt een extra stap gezet moet worden”, aldus het Juryrapport Jeroen van der Veer Scriptieprijs.

De Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties (AFWC) riep de scriptieprijs voor de beste masterscriptie op het gebied van volkshuisvesting in het leven ter herinnering aan onderzoeker en collega Jeroen van der Veer. Hij overleed eind 2020 op 56-jarige leeftijd. Jeroen werkte ruim 23 jaar bij de AFWC en heeft vele studenten begeleid bij hun scriptie. “Goed onderzoek en ontwikkeling van talent is van groot belang voor de volkshuisvestingssector. Er liggen veel grote opgaves in Amsterdam en nieuwe invalshoeken zijn van groot belang bij het slagen hiervan. Met de Jeroen van der Veerprijs willen we vanuit de passie en gedrevenheid van Jeroen van der Veer een blijvend podium bieden aan vernieuwend en concreet toepasbaar onderzoek”, aldus Anne-Jo Visser, directeur AFWC. De prijs zal jaarlijks worden toegekend.

Drie genomineerden

De ingezonden scripties zijn beoordeeld door een deskundige jury, bestaande uit Gerard Anderiesen, Fenne Pinkster, Maarten van Poelgeest en Josja van der Veer (voorzitter). Via twee selectierondes nomineerden zij drie kanshebbers. Naast Joep Bastiaans met zijn scriptie ‘Professional collaborative housing concepts for seniors’, werd Jan van Vliet genomineerd met een scriptie over doorstroming van ouderen ‘Stimulating the desire to move’ en Marjolein Bons met haar scriptie ‘A crisis that triggered change’ over de impact van corona op de woningmarkt.

Uil in keramiek

Speciaal voor de Jeroen van der Veerprijs ontwierp AFWC medewerker Daniël Bende een keramiek in de vorm van een uil met een veer. De uil staat symbool voor de wetenschap en de veer is een directe referentie naar de achternaam van de naamgever van de prijs. Daniël Bende werkte als data analist nauw samen met Jeroen van der Veer en is naast zijn werk voor de AFWC keramist.

De uitreiking is terug te kijken via het AFWC YouTube kanaal.

(Fotografie: Nico Boink)

Deel deze pagina

Deel deze pagina