Welkom Nieuws Loting van sociale huurwoningen moet mogelijk blijven voor spoedzoekers

Loting van sociale huurwoningen moet mogelijk blijven voor spoedzoekers

Leestijd: 2 min

Amsterdamse woningcorporaties voeren campagne om loting te behouden. De gemeente Amsterdam wil loting afschaffen als middel om sociale huurwoningen toe te wijzen. De woningcorporaties willen dit tegenhouden omdat loting juist voor spoedzoekers vaak nog een kleine mogelijkheid biedt op een sociale huurwoning.

 

Op dit moment wordt ongeveer 15% van de sociale huurwoningen verloot. De overige woningen worden toegewezen aan doelgroepen of gaan naar mensen met lange inschrijfduur in WoningNet.

De praktijk laat zien dat bij ‘normale’ toewijzing op inschrijfduur, gemiddeld pas vaak de 8e kandidaat de woning accepteert. Bij loting accepteert de ‘winnaar’ meestal direct de woning, waarschijnlijk omdat hij of zij doorgaans ook heel urgent een woning nodig heeft

De urgentie lijkt bij de gemiddelde ingeschreven kandidaat bij WoningNet niet heel hoog. Daarom denken de corporaties ook na over een betere matching van woningzoekenden en woningaanbod. Dit vergt grote zorgvuldigheid.

Totdat er een beter systeem is voor de verdeling van sociale huurwoningen, pleiten de Amsterdamse woningcorporaties er voor om loting te behouden voor zo’n 15% van de sociale huurwoningen. Vooral voor spoedzoekers biedt dit in enkele honderden gevallen per jaar nog een kleine kans op een huurwoning. Zonder loten zouden zij geen enkele kans hebben op een betaalbare huurwoning omdat er altijd mensen zijn met een lange inschrijfduur die voorgaan. De verhalen van drie van de gelukkige woningkandidaten spreken voor zich: www.lotingmoetblijven.nl

Check de campagne van de Amsterdamse woningcorporaties, o.a. op Facebook.