Ruim 300 Amsterdamse economisch daklozen vinden woning met Tijdelijk Onder Dak

Leestijd: 3 min

Het project Tijdelijk Onder Dak verhuurt sinds november 2020 corporatiewoningen aan de groeiende groep economisch daklozen in Amsterdam. Een aanpak die werkt. De afgelopen twee jaar zijn ruim 300 mensen geholpen met tijdelijke huisvesting in zo’n 150 corporatiewoningen. Meer dan de helft stroomt vervolgens door naar een andere woning. Daarvan vindt 34% een vaste woning en 27% een tijdelijke woning of kamer. Het project is een initiatief van de woningcorporaties de Alliantie, Lieven de Key, Rochdale, Stadgenoot, Ymere, De Regenboog Groep en de gemeente Amsterdam.

Economisch daklozen zijn thuis- en daklozen zonder zorgvraag. Daarom kunnen zij niet terecht in de reguliere opvang. Dankzij het project Tijdelijk Onder Dak vinden ze nu een jaar woonrust. Zo kunnen ze op zoek gaan naar een betere, lange termijn oplossing.

Hoe het werkt

Voordat corporaties woningen renoveren of slopen, verhuren zij deze een paar maanden tot soms enkele jaren, met tijdelijke huurcontracten. In die periode vertrekken steeds meer zittende bewoners. Een deel van die leegkomende woningen wordt nu verhuurd aan economisch dakloze Amsterdammers, met begeleiding door De Regenboog Groep. Dit gebeurt in samenwerking met vastgoedbeheerder Gapph, die namens de corporaties de woningen verhuurt aan de bewoners.

Succesvolle aanpak

De oorspronkelijke ambitie was om in één jaar tijd, in 200 woningen, 400 mensen te helpen. Door de coronapandemie zijn veel stadsvernieuwings- en renovatieprojecten uitgesteld en werd er minder verhuisd. Desondanks zijn meer dan 300 economisch daklozen geholpen.

Stadgenoot speelde een actieve rol in de totstandkoming van het project en had een groot aandeel in de toewijzingen. Jacqueline van Ham (directeur Klant & Woning Stadgenoot) licht toe waarom Tijdelijk Onder Dak werkt: “Door mensen tijdelijke huisvesting te bieden krijgen zij de tijd en ruimte om op eigen kracht weer een stabiele woonsituatie op te bouwen. Daarnaast zorgen we er in dit project ook voor dat er geen extra druk ontstaat op de woningen die we beschikbaar willen houden voor reguliere woningzoekenden.” Marit Postma (De Regenboog Groep) bevestigt: “Als iemand eenmaal meedoet kunnen problemen met wonen bijvoorbeeld samen met werk en financiën worden aangepakt. Dat maakt de kans groter om nu of in de nabije toekomst een duurzame woonoplossing te vinden. De brede aanpak maakt Tijdelijk Onder Dak zo succesvol.” 

Vervolg

De goede samenwerking en de resultaten maken dat het project in Amsterdam is verlengd. Afgesproken is om in 2023 nog eens ruim 250 daklozen aan een woning te helpen met Tijdelijk Onder Dak.

Voor vragen, voorbeelden en meer informatie kunt u contact opnemen met:

De Regenboog Groep

Marit Postma, manager Tijdelijk Wonen (voor inhoudelijke vragen)
06 54 93 59 66 | [email protected]

Sander Egas, Manager Informele Zorg & Communicatie (pers)
06 57 70 59 21 | segasderegenboogorg

AFWC

Joni Haijen, communicatie & pers
06 25 23 90 17 | haijenafwcnl