Statushouders moeten voorrang houden op sociale huurwoningen

Nieuws
Leestijd: 2 minuten

Statushouders zijn Nederlanders die na een strenge selectieprocedure hun leven in Nederland kunnen opbouwen. Dat doen zij alleen met een beperkt netwerk, met een korte inschrijftijd en vaak met een startpositie zonder betaalde baan. Als de voorrang verdwijnt, kan deze groep Nederlanders alleen nog in de particuliere woningvoorraad of in de maatschappelijke opvang of op straat terecht. Want in grote delen van Nederland, en zeker in Amsterdam, zijn de wachttijden erg lang.

De Federatie verwacht dat vooral kwetsbare wijken nog verder onder druk komen te staan. En bovendien krijgen gemeenten er een onmogelijke opdracht bij: wel een taakstelling, maar geen instrumenten om die taakstelling te behalen. Verder creƫert dit een ongelijkwaardige situatie in vergelijking met andere bewoners die ook uit een opvangsituatie komen, zoals de maatschappelijke opvang of begeleid wonen. Kortom, wij vinden het in een beschaafd land een kwestie van fatsoen dat we deze groep voorrang geven. De Amsterdamse woningcorporaties, vertegenwoordigd door de Federatie, zijn daarom geen voorstander van de wetswijziging die voorligt en die voorrang teniet doet.

Wij bieden iedereen een kwalitatief goede woning, zonder onderscheid te maken in de doelgroepen die wij huisvesten. De Federatie vindt dat de regering zich dient te richten op het terugdringen van het woningtekort in de sociale huur. Door meer in te zetten op minimaal 30% sociale woningbouw in elke gemeente worden alle (urgent) woningzoekenden geholpen.

We begrijpen tegelijkertijd heel goed dat woningzoekenden, die al lang op zoek zijn naar een sociale huurwoning, niet blij zijn met deze voorrang. Daarom huisvesten we in Amsterdam maximaal 30% van de woningen voor woningzoekenden in een kwetsbare fase van hun leven. En pleiten wij ervoor om meer ruimte te geven aan reguliere woningzoekenden in de overige toewijzingen. Dit jaar evalueren wij en herijken wij alle voorrangsregels samen met de gemeente Amsterdam en de huurderskoepels. Want ook regulier woningzoekenden moeten een kans maken op een sociale huurwoning.