Tine de Moor, hoogleraar Social Enterprise & Institutions for Collective Action aan Rotterdam School of Management, Teun Gautier, uitgever van De Coöperatie en voorzitter bestuur van Publeaks, waren de eerste twee sprekers van de avond.
De Moor benoemde burgercollectieven, die steeds meer in opkomst zijn en vaak bestaanszekerheid en prettig wonen nastreven. Teun Gautier roemt vrijwilligers en hun vermogen om transities bij onder meer energie, duurzaamheid, eenzaamheid en armoedebestrijding te realiseren, want zonder hen lukt niet.
Over grootschalige plannen is Gautier niet enthousiast en raadt (lokale) overheden zich te richten op wat er al is. Dat geldt ook voor woningcorporaties. Hij adviseert bestuurders en medewerkers door de buurt te lopen, te spreken met mensen en helpen coalities te vormen. Gebruik het vermogen van de ‘leefwereld’ om kleine initiatieven te laten gebeuren.
Mohamed Acharki, voorzitter Raad van Bestuur van Rochdale, was de derde spreker. Hij ziet de woningen van zijn corporatie als middel om iets te bereiken in buurten. De initiatieven om een gemeenschap te vormen komt van de mensen zelf en Rochdale’s gebouwen helpen daarbij. Hij vindt dat de rol van corporaties vooral goed luisteren is naar initiatieven van bewoners. Bedrijfsonroerend goed, te huren tegen een redelijke prijs, is een voorbeeld van faciliteren van ondernemers.
Daarna volgden een gesprek met vier bewonersinitiatieven / bewonersondersteuners. Zij hebben heel uiteenlopende initiatieven ontplooid in hun wijken in Amsterdam en Den Haag. Deze variëren van het verzoek van Mohamed Zouini bij Lieven de Key om ruimte voor een buurthuis dat uitgroeide tot de wens om werkgelegenheid in de wijk te creëren door betaalde opdrachten en diensten aan te bieden in en voor de buurt. Daardoor komen investeringen ook echt terecht bij de bewoners.
In Zuidoost heeft AnneMarie Tiebosch veel initiatieven ontplooid om de buurtbewoners meer te betrekken, zoals het faciliteren van een oefenruimte om muziek te maken in haar huis, een moestuin, een flatkrant met nieuwtjes en een buurtkeuken. Ze werd daarbij geholpen door Rochdale.
In Den Haag had corporatie Haag Wonen plannen om woningen in een straat te slopen en te vervangen door nieuwbouw. Bewoners van de straat de woningen van Haag Wonen kochten en ze zelf opknapten, waardoor de kosten laag bleven, zo vertelde Hanno van Megchelen, een van de initiatiefnemers. Zo kon de sociale woningbouw intact blijven.
Mikkie Spiering is community builder namens Lieven de Key. Ze zorgt voor verbinding in het gebouw dat ruim een half jaar geleden is opgeleverd door evenementen te organiseren. Mede daardoor ontstaat er langzamerhand een gemeenschap.
De nieuwe strategie van Rochdale, deze week uitgerold, heeft de community als focus. Rochdale’s Mohamed Acharki: “de keuze om gemeenschappen te faciliteren maken we nu.”
De bijeenkomst is