Welkom Nieuws Vragenlijst over de verdeling van sociale huurwoningen

Vragenlijst over de verdeling van sociale huurwoningen

Leestijd: 2 min

Vijftien gemeenten en de woningcorporaties in de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland denken na over een nieuwe verdeling van sociale huurwoningen. Daarom vragen zij de inwoners vanaf vandaag om hun mening hierover. Via een online vragenlijst kunnen mensen vragen beantwoorden over wie voorrang zou mogen krijgen op een sociale huurwoning en over de toewijzing van deze woningen.

De mening van inwoners is één van de bouwstenen bij het maken van nieuw beleid over de verdeling van sociale huurwoningen van corporaties tot €720 per maand. In 2020 moet dit nieuwe beleid worden vastgesteld door de gemeenteraden in de 15 gemeenten.

Lange wachtlijsten

Veel mensen doen een beroep op een sociale huurwoning. Hoewel ook veel woningen worden bijgebouwd, blijft het lastig te voldoen aan de grote vraag in de regio.

De gemiddelde inschrijftijd van een starter om in aanmerking te komen voor een woning is in de afgelopen drie jaar snel gestegen, naar 11 jaar. Voor noodsituaties is er een urgentieregeling. Niet alle mensen met spoed komen hiervoor in aanmerking. Hierdoor komen zij soms in de knel.

We onderzoeken nieuwe manieren van toewijzen, om meer woningen aan te bieden aan mensen met spoed. Tegelijkertijd moeten ook andere woningzoekenden nog aan de beurt kunnen komen en willen we doorstroming bevorderen. Door meer doorstroming vinden uiteindelijk meer huishoudens een woning die bij hen past.

Feiten en cijfers

  • Begin 2019 stonden 400.000 personen ingeschreven bij Woningnet in de stadsregio Amsterdam. Daarvan zoeken 90.000 mensen actief een woning.
  • 34% van het aanbod gaat naar urgent woningzoekenden.
  • De gemiddelde inschrijfduur voordat iemand zijn eerste sociale huurwoning kan betrekken, is in de regio Amsterdam ca. 11 jaar.

Gemeenten in de regio zijn

  • Stadsregio Noord (Zaanstreek-Waterland): Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland, Zaanstad.
  • Stadsregio Amsterdam: Amsterdam
  • Stadsregio Zuid (Amstelland Meerlanden): Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Uithoorn.

Woningcorporaties in de regio (Noordvleugel Randstad) zijn: De Alliantie, De Key, Eigen Haard, Stadgenoot, Rochdale, Ymere, Woonzorg NL, Intermaris, Parteon, ZVH, Wormerwonen, Wooncompagnie.

De link naar de vragenlijst >