Bovendien liep de wachttijd voor het toewijzen van een sociale huurwoning in Amsterdam voor het derde achtereenvolgende jaar terug, en voor het eerst in jaren onder de tien jaar. De gemiddelde wachttijd bedroeg in 2024 9,8 jaar, tegenover 11,0 jaar in 2023 en 12,5 jaar in 2022. Het aantal actief woningzoekenden nam tegelijkertijd toe met 20% naar 147.500, staat in het AFWC
Amsterdamse corporaties willen graag prioriteit maken van het aanpakken van jongerendakloosheid. Jongeren die op straat dreigen te belanden, zouden voorrang op een woning moeten krijgen. Corporaties hebben plannen om daarmee te starten vanuit het eigen maatwerk. Ze kunnen beginnen binnen het eigen maatwerk voorrang te verlenen.
De Amsterdamse corporaties bezitten ongeveer 189.000 woningen en circa 37% van de zelfstandige huurwoningen in de hoofdstad. Van deze woningen heeft 92% een huur binnen de sociale huurgrens. Het aantal sociale huurwoningen van corporaties is in 2024 met netto 600 woningen toegenomen. Het is het vierde jaar op rij dat de sociale huurvoorraad is gegroeid.
“We zijn heel blij dat de wachttijd voor een sociale huurwoning verder terugloopt, maar er is meer nodig. Zo kan jongerendakloosheid anno 2025 niet meer en dus moet die prioriteit krijgen,” zegt Anne-Jo-Visser, directeur-bestuurder van de AFWC. “Corporaties zorgen ervoor dat de huurder met een bescheiden inkomen in Amsterdam kan blijven wonen.”
Minder betaalproblemen corporatiehuurders
Uit het meest recente bewonersonderzoek van de Amsterdamse corporaties (HIRA 2024) komt naar voren dat minder corporatiehuurders betaalproblemen ervaren dan twee jaar geleden. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat corporatiehuurders in Amsterdam nog steeds tevreden zijn met hun buurt. De waardering voor de buurt geldt wat minder voor de woning.
Vocht en schimmel hardnekkig probleem
De lagere tevredenheid van huurders voor hun woning lijkt verband te houden met hun negatievere oordeel over het onderhoud. In het bewonersonderzoek is huurders gevraagd om maximaal vijf onderdelen van de woning te noemen die ze graag zouden laten aanpakken. Daarin scoorde vocht en schimmel relatief hoog.
Eind 2023 zijn de corporaties samen met de gemeente, de huurderskoepels, de GGD en Stichting !WOON gestart met een gezamenlijke aanpak tegen vocht en schimmel. Bewoners die er last van hebben worden gestimuleerd om deze problemen te melden bij hun corporatie. De corporaties zorgen voor een snelle opvolging van de meldingen, zodat ze tijdig kunnen zoeken naar een oplossing.
Dat de corporaties daar vaak (nog) niet in slagen bleek uit de eerste monitor vocht en schimmel in tweede helft van 2024. De belangrijkste verbeterpunten uit de tweede monitor, die begin deze maand uitkwam, waren onder meer betere communicatie met de huurders en het verbeteren van de kwaliteit van gegevens die de corporaties bijhouden.
Nog altijd mismatch in bewoning
Amsterdam heeft veel bewoners die niet passend wonen. Door de schaarste aan woningen komt de doorstroming naar passende woningen niet op gang. Ongeveer 30% van de grote corporatiewoningen met vier of meer kamers wordt bewoond door alleenstaande, vaak oudere bewoners. Tegelijkertijd woont 29% van de grote gezinnen (met drie of meer kinderen) in een corporatiewoning met drie kamers of minder. Er is dus sprake van een mismatch. Daarom zijn de corporaties vorig jaar gestart met verschillende pilots om het verhuizen naar een meer passende woning gemakkelijker te maken. Ook is dit jaar gestart met een doorstroomoffensief samen met de gemeente en huurderskoepels.
Blik vooruit
2024 was het eerste jaar van de nieuwe prestatieafspraken van tussen corporaties, gemeente en huurderskoepels. De samenwerking gaat dit jaar onder meer leiden tot versoepeling van verhuisregels die de doorstroming moet bevorderen en een versterkte gezamenlijke aanpak van vocht en schimmel in de stad. “We gaan in 2025 door met meer mensen met een kleine portemonnee aan een passende en goede woning te helpen. In de samenwerking met onze belangrijkste partners zetten we daarin nu al stappen.”
Foto: Patrick Coerse