Welkom Nieuws Woningcorporaties staan op tegen woningnood

Woningcorporaties staan op tegen woningnood

Leestijd: 2 min

Meer dan 180 woningcorporaties in het hele land dienen vandaag bezwaar in tegen de verhuurderheffing, een extra belasting op sociale huurwoningen die woningcorporaties betalen naast andere belastingen. Eigenlijk is het een huurdersbelasting voor sociale huurwoningen. De corporaties willen de 1,7 miljard Euro aan huuropbrengsten die nu worden afgedragen aan de staat inzetten voor de volkshuisvesting. Alleen al in Amsterdam gaat het dit jaar om ruim 200 miljoen Euro en dat bedrag loopt de komende jaren verder op.

In deze tijd van woningnood is elke euro nodig om te investeren in nieuwbouw. In Amsterdam end de regiogemeenten zijn de wachtlijsten voor sociale huur lang en kunnen veel mensen geen betaalbare woning vinden. Daarnaast is dit geld van de huurders nodig om de woningen te onderhouden en verduurzamen.

 

Woningcorporaties halen hun inkomsten uit de huur die huurders elke maand betalen. Inmiddels verdwijnt van elke huurder minimaal twee maanden huur direct in de staatskas. Op die manier betalen mensen in een sociale huurwoning extra belasting. Geld dat niet geïnvesteerd kan worden in onderhoud en verduurzaming van hun woningen en in nieuwe betaalbare woningen. Deze extra belasting is ooit ingevoerd in de economische crisis om de staatskas op orde te krijgen. Nu de regering een begrotingsoverschot heeft zou dit geld weer bestemd moeten worden voor de woningmarkt.

 

Dus maken de woningcorporaties principieel bezwaar tegen het betalen van deze huurdersbelasting (officieel heet het de verhuurderheffing) met als doel Den Haag ertoe te bewegen de extra huurdersbelasting af te schaffen of op z’n minst het geld te investeren in de woningmarkt. 

Het bezwaar valt samen met de actie #ikwileenhuis waarmee honderden woningzoekenden hun vaak schrijnende verhaal delen. Deze verhalen zijn te lezen op de website www.wooncrisis.nl.